Reisblogger Milou heeft een ontzettend interessant leven. Ze is het brein achter de succesvolle blog Explorista.nl en heeft hierdoor verschillende mooie plekken van de wereld mogen zien. Milou woont momenteel in Den Bosch maar heeft ook het leven van een digital nomad geproefd. Kortom, heel interessant en inspirerend persoon om meer over te weten te komen. Lees het volledige interview hieronder.
Stel jezelf eens voor, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Milou, en ik ben de oprichter van Explorista.nl, het grootste reisplatform voor vrouwen van Nederland.
Reisblogger klinkt voor velen als een droombaan. Hoe heb jij dit weten te verwezenlijken?
Het begon eigenlijk als een hobby, een uitlaatklep. Ik ben Explorista.nl begonnen in 2013 toen ik depressief was. Ik vroeg me op een donker moment af of er iets was wat me altijd plezier gaf, en het antwoord daarop was “reizen”. Ik besloot meer te gaan reizen, maar wel op een klein budget want ik had op dat moment erg weinig geld. En ik begon een blog over het onderwerp. Die groeide door de jaren heen langzaam door tot het platform dat het nu is. Sinds 2018 kan ik er fulltime van leven!
Waar komt jouw passie voor reizen vandaan?
Ik heb al zo lang als ik me kan herinneren een liefde voor reizen. Ik heb een grote fantasie, en een liefde voor geschiedenis en verhalen. Dus daadwerkelijk rondwandelen door steden vol geschiedenis, landen met andere culturen en prachtige natuur… daar ga ik helemaal van ‘aan’. Ik weet dat ik als kind vroeger in september al vroeg aan mijn ouders waar de volgende zomervakantie heen zou gaan, haha.
Je hebt ook een tijdje geleefd als digital nomad, wat aan deze lifestyle trok jou aan?
Het gene wat mij het meest aansprak was dat ik dan fulltime bezig kon zijn met waar ik zo van hou: reizen. Ik hoefde niet meer naar huis. Ik kon gaan en staan waar ik wilde. Dat was heerlijk! Ik vond het echt heel erg leuk om in coworking spaces neer te strijken, lekker mijn werk te doen, en ’s avonds met nieuwe vrienden een hapje te eten in lokale restaurantjes. En dan in het weekend op stap om het land te ontdekken! Dat was de droom.
Waren er ook bepaalde aspecten die minder leuk waren?
Ik merkte al vrij snel dat het veel meer energie kost om de levensstijl te regelen dan dat ik van tevoren wist. Ik moet voor mijn site regelmatig nieuwe plekken ontdekken natuurlijk, maar dat hield in dat ik vaak te snel reisde. Voor iedere nieuwe plek moet je een hoop regelen: uitzoeken hoe je er komt, tickets boeken, een appartement regelen, leuke coworkingplekken en café’s kiezen (en uitzoeken hoe je daar dan weer komt), elke keer weer een nieuwe supermarkt en laundry vinden… er ging echt veel tijd in zitten! En dat kwam allemaal naast mijn normale werkweek. Dat ging een paar reizen goed, maar uiteindelijk was het te veel. Na zes weken in Vietnam was ik helemaal burned out.
Wat heb jij geleerd in deze periode als digital nomad?
Ik had langzamer moeten reizen. Minimaal een maand op één bestemming, en dan vanuit daar lekker dagtripjes of weekendtripjes ondernemen. En mezelf genoeg tijd geven om daar de content van uit te werken. Mocht ik in de toekomst weer langer weggaan, dan ga ik dat als richtlijn nemen.
Milou in Marrakesh
Wat was jouw favoriete bestemming als digital nomad?
Bali, hands down! Ik was daar zó gelukkig: er is een grote digital nomad community dus je hebt veel mensen om je heen. Ik verbleef in een villa met andere nomads. Ik zat elke dag ergens anders te werken, nam surflessen, ging in het weekend het eiland ontdekken, en de zonsondergangen zijn echt ongeëvenaard!
Hoe kon jij deze lifestyle financieren?
In het begin had ik een content agency waarbij ik een team aanstuurde dat SEO-content produceerde voor grote klanten in de reiswereld. Daarna kwamen mijn inkomsten uit mijn website op zo’n niveau dat ik de sprong maakte om met de agency te stoppen, en volledig op de inkomsten van mijn reiswebsite te steunen. Die verdien ik op drie manieren: advertenties, affiliate sales en gesponsorde samenwerkingen.
Heb je nog tips voor toekomstige digital nomads?
Reis niet te snel! De meeste nomads raken de lifestyle beu omdat ze óf te snel reizen, óf onvoldoende verdienen. Ik zou je aanraden om ruim voor je vertrek al te beginnen met freelancen. Dan ben je al gewend aan het ritme, heb je al klanten en inkomsten, en is de stap makkelijker.
Tot slot, zou je het zelf nog een keer doen?
Absoluut! Al heb ik inmiddels wel een fijne basis in Den Bosch, dus ik denk dat ik het dan misschien een maandje per keer zou doen, in plaats van meerdere maanden aan één stuk.